Прочутият паметник на Альоша символизира победата на доброто над злото. Това каза в началото на приветствието си по случай 79 г. от победата над хитлерофашизма извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Дипломатът започна словото си с превод на български език, но след приканване от присъстващите на поклонението граждани продължи на руски. Ето част от изказването й:

"Днес споменаваме съветските войници освободители и воините от освободителната армия в България, всички доброволци, които обезпечиха победата в тази кръвопролитна борба.

От 1945 г. до днес се смениха няколко поколения, но паметта за събитията от Великата отечествена война остана жива.

Разгромът на нацизма стана епохално събитие за целия свят, а за нашата страна – празник на освобождение от смъртна опасност.

Днешното отношение към Втората световна война демонстрира, че нацизмът беше победен, но не и унищожен. Той прераства в русофобия, героидизация на фашистки престъпници, пренебрежение на ролята на ООН и международното право. Отделни страни не просто пренаписват историята, а приемат идеологията и методите им (б.а. - на фашистите). Като страна, която най-много е пострадала от нацизма, наш дълг е да не допуснем разпространението му.

9 май остава светла дата, тържество на живота, свободата и справедливостта.".

След словото на Нейно превъзходителство от името на официалните лица бяха положени венци и цветя пред паметника Альоша. Гражданите извиха дълга опашка за да поставят букети в знак на поклонение. През цялото време звуча руска военно-патриотична музика.