Работна среща за организацията на предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание проведоха днес областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков и началникът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Машов, предаде кореспондент на "Фокус“. По време на съвещанието бяха набелязани конкретни мерки за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Охранителни обследвания на помещенията на секционните избирателни комисии (СИК), ще се извършат в срок до 16 май. Предприети са съответните мерки за тяхното противопожарно обезопасяване, охрана и осигуряване на телефонна връзка.

Областният управител Ивайло Здравков отчете ролята на МВР, органите на държавна и местна власт за гарантиране политическите права на гражданите и нормалното протичане на изборния процес при подготовката и по време на изборите. В тази връзка, даде указания да се предприемат всички необходими мерки за недопускане извършването на престъпления против политическите права на гражданите и гарантиране на обществения ред по време на изборния процес.

Комисар Машов увери, че е създадена необходимата организация и изборите в региона ще са честни и обективни.

Вече е направен разчет и е ясно колко служители ще охраняват Районната избирателна комисия и секционните комисии в изборния ден и изборната нощ.

С цел набелязване на съвместни действия по обезпечаване сигурността на предстоящите избори и маршрутите за съпровод на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, изборните материали и книжа.