Осем дни след изпочупването на клони и дървета, по информация на Столичен инспекторат, "Средец" е сред районите, където работата по разчистването върви сравнително добре. Но има още. Това съобщи във Facebook кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Ето какво още пише той: 

Ежедневно, само Титан изнасят по 1000-1500 кг дървесна маса, в сравнение със 100-200 в нормални дни. А фирмата на Зелени системи с дробилките пълни по 5-6 камиона с над 30 тона, които се карат в Долни Богров за компост.

Днес работата продължава в същото темпо, като се минава и повторно по някои обработени отсечки. На доста места има извадена дървесина от дворове и частни имоти. Това по принцип е ангажимент за сметка на собствениците, но в случая, заради извънредната ситуация се прави жест и се извозват за сметка на общината, за което благодаря на инспектората. Само молбата ми е да не се злоупотребява и да не се прави основно разчистване точно сега.

Имаше и обратните случаи на няколко пъти - хора, които предложиха да помогнат с изнасяне на клони от тротоарите пред домовете им.

Междувременно поканих на среща в района арбористи и други експерти по поддържане на дървета, за която може би трябва да разкажа отделно, защото съм сигурен, че ще има различни мнения и то страстни. Изводите са важни и се надявам да се вземат предвид, особено ако се стигне до някаква по-сериозна децентрализация в поддържането на зелената система на София.

На снимката - временен контейнер за дървесина, който сме поставили на ул. "Цар Иван Асен II".