"Със започването на снеговалежа, още от снощи започнаха обработки в София в районите Витоша, Овча купел, Панчарево, Банкя и Южната дъга, където снеговалежът беше по-силен. Там са обработени трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и Южната дъга", пише Терзиев във Facebook пост.

Пътищата към Витоша са проходими и обработени за коли с вериги, но автобусите до планината в момента не се движат.

"Едно дете е взето от хижа “Планинарска песен" и е свалено от екипа ни до местност “Офелиите". Екипите ни са премахнали 11 паднали и опасни дървета. В момента 145 снегорина са в готовност из София", пише още той.

През нощта се очаква понижение на температурите и ще се извършват обработки срещу заледяване, където има необходимост.

Терзиев съобщава, че в кризисния център е настанен един човек. СО осигурява грижа за настаняване на хора, останали без дом, в център за настаняване. Можете да подавате сигнали за бедстващи хора на тел 112, за да бъдат настанени в центъра.

"А от кризисната ситуация в края на ноември научихме, че в Столичната общината никога не е имало стандартни протоколи за действие. Никакви! Сега създадохме първия такъв - Стандартна оперативна процедура за незабавно реагиране при усложнена зимна обстановка. И вече се знае кой за какво отговаря и как се гарантира работата на екипите при обилни снеговалежи. Подписах протокола преди дни. Една от следващите стъпки е реформа в Инспектората.

Още веднъж искам да кажа, че тогава екипите на общината бяха подготвени и работиха денонощно на терен. За това се справихме със ситуацията и градът не беше блокиран – както това се случи в големи градове в Нидерландия, Германия, Великобритания. Справихме се със ситуацията и днес се вижда как може да се работи още по-добре", пише Васил Терзиев.

"Броят на сигналите в дните на снеговалежа беше колкото за последните четири години взети заедно. А през първите три дни след 26 ноември беше извозена дървесина колкото за цялата 2022 година. Допълнителните контейнери, които общинските служби поставиха, облекчиха значително работата на почистващите фирми.

За непочистени улици при снеговалежа през ноември Столичният инспекторат наложи санкции на фирмите в размер на 204 000 лв.", припомня още той