Фондът за бедствията одобри поисканите от Варна 1,3 млн. лв, това съобщи кметът на града Благомир Коцев.   

Очакваме да се одобрят и официално с писмо парите, с които да разплатим извънредните разходи по ликвидиране на щетите от бедственото положение във Варна. Днес бях информиран по телефона от Министерския съвет, че цялата ни сума е одобрена. Поискахме 1,3 млн. лв. - от тях 500 000 лв. са за аварийните и допълнителни спешни дейности, извършени от фирмите, а 800 000 лв. - за щетите по общинската собственост – стълбове, спирки, общински сгради.

Той поясни, че досега общината не е платила нито лев, а всички разходи са поискани от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Попитан за ремонтите на уличната инфраструктура, кметът обясни, че уверенията на фирмите са за приключване до април 2024 г., като подчерта, че забавянията са наследени от екипа му, но е въведен нов контролен и координационен механизъм. Строителните фирми са дали график за завършването им и трябва да приключат през април. Важни са не само сроковете, но и да се извършва стриктен инвеститорски контрол за качеството на ремонтите, каза още Благомир Коцев.

 , че застрояването е с коефициент 30%, което въздържа инвеститорите и ще се търсят решения.