4 дни без ток останаха села в Софийска област. И макар към момента електрозахранването да е възстановено, хората настояват за по-добра поддръжка на мрежата, за да не им се налага често да остават на тъмно.

Като причина за липсата на ток от "Електрохолд" уточняват, че прекъсванията са заради скъсани проводници и паднали дървета върху тях. Към 16.00 часа днес 800 клиенти бяха без електрозахранване.

Това са предимно имоти без потребление, необитаеми къщи и вилни зони в общините Кюстендил, Невестино, Трекляно, допълват от Електроразпределителното дружество.

Ту има, ту няма. И ако за някои това може да звучи като игра, за хората в село Белица такова е положението с тока вече 4 дни. До днес - когато малко преди екипът ни да отиде там, електрозахранването беше възстановено.

"Малко да духне вятър, малко да падне сняг и ние оставаме без ток. Добре дошли в 21 век".

"6 часа като се стъмни, гледаме да сме заредили раниците за децата, за училище, за детска, да сме оправили бебето и така. Нищо не правим. Лягаме си рано, ставаме по тъмно, с едни свещи се разкарваме напред назад".

През последните 31 дни в 8 от тях са били на тъмно. Проблемите с тока не са само с прекъсването, но и с напрежението, смятат хората.

"Защо не ги разчистват тези дървета, защо не се сменят стълбовете?".

Жители на Панчарево, Бистрица, Драгалевци, Симеоново, Владая и пернишки села внесоха колективна жалба срещу електроразпределителното дружество. Също се оплакват от често прекъсване на тока.

"Почти ежедневно нощно време спира токът, не знам какви превключвания правят, но това някак ще го преживеем, това което е миналия, първия сняг и този сняг този уикенд беше просто издевателство над хората".

От електроразпределителното дружество заявиха пред БНТ, че затруднението в село Белица идва от непочистени пътища и непроходимите терени, през които преминава електропроводът. За столичните квартали обясниха:

"Причината за прекъсванията на електрозахранването в отдалечените махали на община Ихтиман са скъсани проводници вследствие на обледяването им и множеството паднали дървета върху тях. Екипите на "ЕРМ Запад" не са спирали работа от самото начало на снеговалежите ... Изпратени са допълнителни служители, които се налага да правят дълги пешеходни обходи, за да открият множеството аварии по трасето. Възстановителните работи се затрудняват от непочистени пътища".

След 4 дни на тъмно, хората в село Белица таят надежда да имат ток, за да могат да се гледат по телевизията. И се молят непрекъснатото спиране на тока да спре веднъж завинаги, пише БНТ.