Обективен прочит на събитията, свързани със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и многобройната вече и научна литература, публикувани документи, безспорно утвърждават приноса на Димитър Пешев и останалите членове на кюстендилската делегация в протеклите събития, довели до спасяването на близо 48 000 български евреи от пределите на Царство България. Това каза пред "Фокус“ Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил. Културният институт е предложил и инициирал редица събития и прояви, които са подкрепени от Община Кюстендил, внесени като предложения към Националния инициативен комитет за отбелязване на 80-годишнината от спасяването и по-голямата част от тях и залегнали в официалната програма за страната.

Дебочички припомни преминалите вече възпоменателни събития, организирани в чест на Иван Момчилов, на 50 години от смъртта на Димитър Пешев. "Датата 9 март е своеобразен акцент, особен, по отношение на честванията и отбелязванията в Кюстендил“, допълни Дебочички.

Днес ще бъде открита мобилна изложба, посветена на кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Ще се организира и юбилейна кръгла маса със съучастието на историци от Института за исторически изследвания, Софийския университет и други научни организации, посветени на темата. "Подготвяме също така материали от бившата синагога в град Кюстендил, съборена 1989 г., като част от интериора, стенописи, дърворезбен таван се намират и се съхраняват в Регионалния исторически музей – Кюстендил“, коментира Дебочички. В началото на година е извършена реставрация на шест фрагмента от стенописите на синагогата, част от тях – от купола на синагогата, а друга част от стенописната украса по стените, които са одобрени за участие в една голяма планирана изложба са наименованието "Еврейската улица – реконструкция“. Основни организатори на тази изложба са Културният институт към Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция "Архиви“ и Регионалният исторически музей – София. Тази изложба трябва да се открие в зали на РИМ-София.

Венцеслав ИЛЧЕВ