Днес, 15 май 2024 г., в зала "Образователно пространство на бъдещето" на Русенския университет се проведе кръгла маса, на която бяха дискутирани актуални практики на дигитализацията на висшето образование в международен мащаб. Събитието е част от програмата в Осмата международна Еразъм+ седмица, която се провежда в периода 13 -17 май 2024 г. в университета. В рамките на форума в Русенската Алма Матер гостуват международни партньори по програма Еразъм+ от 11 партньорски университета в 8 държави: Албания, Алжир, Йордания, Косово, Мексико, Молдова, Румъния и Словакия. Седмицата преминава под наслова "Дигитализация на висшето образование - добри международни практики“.

Ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов и председателят на Общото събрание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет поздравиха гостите.

"Добре дошли! Радвам се, че сте в Русенския университет. Благодарим за съвместната работа. Тази среща ще е полезна, ще се родят много нови проекти, които ще развиваме и те ще допринасят за видимостта на нашия университет в света. Нашите студенти ще посетят различни университети и ще се запознаят с традициите и обичаите на различни страни и ще добият нови познания.“, каза проф. д-р инж. Пламен Кангалов и пожела ползотворна работа на гостите.

Акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, който е и председател на Общинския съвет, пожела приятен престой на международните гости както в Русенския университет, така и в нашия прекрасен град.

"Радвам се, че има участници по програма Еразъм+ от 11 партньорски университета в 8 държави. Убеден съм, че този форум е отправна точка за бъдещо сътрудничество между нашите университети.“, отбеляза още акад. Белоев.

Гостите, водени от зам.-ректора по международното сътрудничество доц. д-р Галина Иванова, посетиха и Центъра за върхови постижения към Русенския университет.

За четвъртък (16.05.2024) е предвиден Международен обяд (представяне на националната кухня на участниците в седмицата), в който ще вземат участие културни клубове на Русенския университет.

В последния ден от седмицата (17.05.2024) на всички участници в седмицата ще бъдат връчени сертификати по време на разходка с корабче по река Дунав.

Русенският университет е един от първите университети в България, които организират Еразъм седмица за своите партньори от 2014 г. насам. Събитието привлича интереса на многобройни участници от партньорски институции от и извън ЕС, като укрепва сътрудничеството и създава дълготрайни приятелства. Неслучайно, броят на Еразъм студентите, които идват в университета за един или два семестъра на обучение, нараства с всяка изминала година.