През юни започва основен ремонт на "Дунав мост“ в българската му част. В началото на туристическия сезон по традиция се очаква хиляди румънци да тръгнат към българските и гръцки курорти, като предпочитат да преминават през граничния пункт "Дунав мост“ при Русе. В същото време и тежкотоварният трафик не намалява. Каква организация ще бъде създадена, за да не се образуват големи задръствания по границата и кога се очаква откриването на фериботна линия между Русе и Гюргево.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов каза, че след проведена среща в Букурещ, румънската страна е потвърдила, че през тази седмица Министерският съвет ще вземе окончателно решение за пускане на гранично контролно-пропускателен пункт на ферибота, който е спрян пред 2010 г. "Очаква се в края на юни, началото на юли този пункт да заработи от страна на Румъния“, допълни той пред NOVA NEWS.

Изпълнителният директор на "Пристанищен комплекс“ – Русе Ивайло Башалов посочи, че трябва да бъдат пуснати два ферибота, които да извършват по минимум 6 курса на денонощие. Той посочи, че проблем е тежкотоварният трафик, но изрази надежда, че казусът ще бъде решен.