Общинските съветници отложиха с 32 "за" осигуряването на допълнителни средства за нова учебна сграда за нуждите на ОУ "Княз Александър I“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това се случи след като кметът на район "Централен" Георги Стаменов направи предложение средствата да бъдат предоставени за реконструкцията на сега съществуващата сграда на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата и чийто ремонт стартира преди няколко дни.

"Адмирирам построяването на нова сграда, тъй като в момента децата са на двусменен режим на обучение и това не отговаря на изискването на образование за едносменен такъв. На дневен ред обаче е реставрацията на старата сграда. За новата е необходима идейна разработна, технически проект, да се съгласува с НИНКН, с Министерството на културата и чак тогава ще знаем каква е стойността на проекта. Предлагам тези средства, които се предвиждат за дофинансиране на този обект, да се използват за съществуващата вече сграда, а не да имаме блокирани средства за Община Пловдив, които ще бъдат разходвани догодина.", сподели Георги Стаменов.

В договора са описани стъпките по този проект - финансирането е осигурено от страна на държавата, а довършването ще се дофинансира, допълни кметът на "Централен", като уточни 3,4 млн. лв,. са средствата, които да се пренасочат към реконструкцията на съществуващата сграда, която е паметник на културата.

От името на кмета Здравко Димитров, който напусна заседанието, след острите реплики между него и независимият съветник Слави Георгиев, заместник-кметът Анести Тимчев предложи да се отложи точката за следващата сесия, тъй като предложението на Стаменов е напълно резонно и за да могат да оформят предложението както трябва, за да се осигурят средства за първия етап за реставрацията на сградата на Хуманитарната гимназия