Ремонт и цялостно обновяване на хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" стартира днес в Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

Начало на реставрационните дейности на най-старото училище в града под тепетата дадоха - кметът на район "Централен" Георги Стаменов в присъствието на министъра на културата Кръстю Кръстев, кмета Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, народни представители, общински съветници, началника на РИО Антоанета Пакова родители, учители и ученици.

Проектът е един от най-чаканите в последните години, тъй като сградата е в много лошо състояние и козметичните ремонти не подобряват състоянието ѝ. Всяка година стотици родители правят срещи с местното и национално управление, организират протести и изискват по-добри условия за учене на техните деца.

"Нашите деца заслужават не само нови технологии, но и условия, в които да учат и да се развиват и да получат това, което заслужават. Ще осигурим и определена сума от общинския бюджет за реставрацията на училището", обеща кметът Здравко Димитров и пожела успех на проекта.

"Това е едно от сакралните места на град Пловдив, но и за цяла България. Като се замислим, че тук, в това училище, Любен Каравелов е учил, че Васил Левски вече е мислил за революционната си организация, човек потръпва от силата и енергията на това място. Това е люлката на хората, които са строили съвременна България и е гордост за Пловдив и за всички, които учат тук. Дано тук учат строителите на бъдеща България", сподели в словото си министърът на културата Кръстю Кръстев.

Ремонтните дейности ще се извършват от фирма ВДХ. Вече е направен оглед на място. След като се вдигне скелето, ще се обрушат компрометираните места на фасадата. Успоредно с това ще се направи заснемане на прозорците, орнаментите и корнизите около тях, ще се демонтират декоративните елементи и ще се поръча дограмата.

Ремонтът ще трае 2 години. Това лято ще се работи отвън, а следващото - вътре в самата сграда.

Обществената поръчка е за 13 милиона лева. Администрацията на район "Централен" има сключен договор с Министерство на културата за 2.7 милиона лева.

Преди време Георги Стаменов заяви, че ще е нужен допълнителен финансов ресурс и затова ще се провеждат разговори с различни министерства, както и с общината.