Министерството на културата ще се опита да предвиди в бюджета си за 2024 години целева сума за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив, съобщи пред журналисти министърът на културата Кръстю Кръстев, предаде репортер на "Фокус".

"Министерство на културата разполага с компетенцията да проследи ремонта и да помогне с каквото може. Този ремонт е свързан с НИНКН, без него това нямаше да стане, благодаря на колегите, че са свършили добра работа. Ние ще бъдем точни и безпощадни, защото това училище го заслужава. Министерство на културата ще се опита да помогне, не мога да кажа точни цифри, нямаме още бюджет, сигурно – в следващия бюджет, ще се опитаме да помогнем с каквото можем" - каза Кръстев. 

Ремонтът на първия етап включва подмяна на целия покрив, с всички дейности за обезопасяване на покривната конструкция, включително пожарообезопасяване, подмяна на всички дограми, определени елинсталации по фасадата и ремонт на цялата фасада. 

Там, където има възможност за реставрация на съществуващите дограми, ще бъдат реставрирани. През 70-те години е била подменена дограмата на целия трети етаж и там няма какво да се реставрира. 

По разчети, дейностите са в рамките на около 6.6 милиона лева. За проекта в момента са осигурени 3.5 милиона, а за останалите ще се разчита на подкрепа от всякъде. 

"Както представителите на местната администрация, така и на държавата, са обединени в една посока – че този единичен паметник на културата, тази светиня в нашия град трябва да бъде реставрирана и трябва да постигнем нивото на реставрация да е до пълна автентичност. Да създадем възможност бъдещите поколения да се образоват в един музей" - каза кметът на "Централен" Георги Стаменов

Целият проект за реставрация на сградата е на стойност 11 милиона без ДДС. Втората част предвижда ремонт на външните площадки. Работата по тях ще започне, когато има нова сграда в училищния двор, за да минат двете училища на едносменен режим на обучение. 

Повече гледайте в прикаченото видео!