Община Пловдив направи стъпка напред в увеличаването на пешеходната зона в централната градска част. Проектът за превръщането на улица "Иван Вазов" в зона без автомобили беше представен в Общинския съвет на Пловдив. Главният архитект Димитър Ахрянов съобщи, че проектът вече е входиран в общината и се процедира, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Първоначалният проект обхваща "Иван Вазов" и улиците в Тютюневия град, където се предвижда реконструкция на пътните и тротоарните настилки заедно с елементи на градското обзавеждане. Арх. Ахрянов подчерта, че и в двата Общи устройствени плана от 2007 г. и сегашната преработка е записано, че зоната от НБ "Иван Вазов" до пл. "Централен" е пешеходна. Към този момент тази идея не е реализирана, но улицата липсва в транспортно-комуникационната схема. 

Целта е да се съхрани историческият облик на ул. "Иван Вазов". На първо място е необходимо да се създадат предпоставки за социализация и пълноценно визуално възприемане на историческите сгради. Уличното озеленяване ще бъде съхранено, тъй като улица "Иван Вазов" е паметник на парковото изкуство, обясни арх. Ахрянов. Настилките също ще бъдат запазени, а по възможност ще се възстанови част от старите настилки. Преценяване и създаване на баланс между автомобилно, пешеходно и велосипедно движение, въвеждане на единни пакети за градския дизайн и създаване на предпоставки за развитие на улицата като пространствено-функционално допълващо намиращите се в непосредствена близост учебни и детски заведения. 

"Улица "Иван Вазов" може да удължи пешеходната зона на града с още около 30%. Това би дало предпоставки на свързване на бъдещата социализация на река Марица към пешеходната зона на града" - коментира арх. Ахрянов.

Улицата е възлова, защото свързва гаровият площад, Тютюневият град, Цар-Симеоновата градина и площад "Централен". В началото на ХХ век улицата е била със земна настилка, сиенитени бордюри и тротоари от тикли, показват снимки от 1901 и 1906 година, а през 1912 г. от южната страна е имало канавки от естествен камък. През 1920 г. улицата е преименувана от "Станционна" на "Иван Вазов", през 20-те години започва изграждането на тютюневите складове. През 1927-1928 г. е направена реконструкция на улицата и е положена паважна настилка, като тази, която е по улиците "Карловска" и "Отец Паисий", а впоследствие е подменена със ситните павета 10/10 с дъговиден градеж. 

Анализът на съществуващото пътно движение, което преминава в момента от ул. "Авксентий Велешки" през "Цар Асен", показва, че може да бъде изместено през "Цанко Дюстабанов" двупосочно. Според обследването за достъпа до сградите се оказва, че зданията от кръстовището с "А. Велешки" към колелото до гарата са доста на брой и не е удачно тази част от улицата да е изцяло пешеходна. Само за две къщи в североизточния край на "Иван Вазов" ще се наложи да се осигури  достъп. 

Чрез намаляване на зоната за автомобили ще се разшири пешеходната. Два са вариантите за това - или изцяло спиране на автомобилното движение, или да се въведе модерното "споделено", като се осигури само едно платно за движещи се с ниска скорост коли, а останалото пространство да е предназначено за пешеходци и велосипедисти. 

Проектът от 2020 г. е преработен и в актуализирания вариант е заложено да се използва естествен камък. Зоната между ул. "Авксентий Велешки" и пл. "Централен" е повдигната и нивото на улицата се изравнява с двата тротоара. Участъкът от "А. Велешки" до колелото на гарата е стандартен, с по-ниско улично ниво, но габаритът на уличното платно за автомобили е намален от 12 метра наполовина, а останалата част е освободена за друг вид придвижване - пешеходно и велодвижение, обясни арх. Ахрянов.