Повече от 2 часа продължи представянето на проекта, заел първо място в международния архитектурен конкурс за нов център на Добрич, иницииран от общината. Той е дело на Обединение "Плейсмейк - Дизайн Груп Студио България", предаде репортер на Агенция "Фокус". Според регламента на извънредното заседание на Общинския съвет на Добрич проектантските екипи разполагат с около 30 минути за презентация на своите концепции и още 30 минути да отговарят на въпроси на общински съветници и граждани.

Близост до реалността е един от водещите принципи в подхода на разработването на концепцията на победителя в международния архитектурен конкурс. Това заяви Григор Перчиклийски, член на екипа. По думите на Силвия Чакърова, също член на проектантския екип, много са аспектите, върху които е поставен акцент в разработката - подобряване на свързаността в пространството; реорганизация на улици с цел безопасност на участниците в движение по пътищата; подобрена връзка между пешеходна зона и сгради и др.

Сред търсените решения е това на проблема с особеностите на климата в Добрич и влиянието му върху централното пешеходно пространство - прегряване през лятото и ветровитост през зимата, което създава неудобство за добруджанци. Друг проблем според екипа е липсата на система за управление на дъждовните води, отчита се над 80% непроходимост. Бе отбелязано също, че са многобройни болните дървета в центъра на Добрич, който иначе е доста зелен и красив. Предлага се в този контекст внедряване на надеждна система за управление на дъждовните води, разширяване още на зелената система чрез поетапна подмяна на дърветата.

Бе коментирано наличието на кестенови дървета и доколко в новите климатични условия те са резонни за центъра на града. Според проектантския екип е по-добър вариант те да бъдат подменени с много други и подходящи за Добрич дървесни видове. 

Не на последно място бе акцентирано на необходимостта от създаване на пространства с човешки мащаб и внасяне на единство в средата. В така наречената Зона В е дадено п news pic 2
©
редимство на пешеходци и велоалеите. Тяхното извеждане в периферията на центъра обаче породи недоволство у някои общински съветници. Аргументът - велосипедистите се смесват с потока от коли на съседните улички и това създава рискове, особено за деца и младежи. Проектантите се опитаха да оборят това неприемане с твърдението, че комбинацията пешеходци и велосипедисти в центъра е неработеща комбинация, което е очевидно при сегашната организация на движение в центъра. 

Недоволство предизвика и редуцирането на паркоместата с около 25% в зоната зад Високото тяло, както и озеленяването на паркоместа в периферията на центъра с идеята те да не се натрапват. Според гражданин архитект решенията на този проект са интериорни за екстериор, без свързаност на отделните пространства. 

Предлаганата настилка, което е болна тема за добричани от досегашния им опит, е гранит и рециклирана настилка, съобразени с необходимостта да преминава специализиран транспорт - линейки, пожарна, кранове и т.н.

Жулиета НИКОЛОВА