Проектът за градски център, разработен от добрички екип, събра адмирациите на общинските съветници на Добрич на днешната тематична извънредна сесия на Общинския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Заседанието нямаше за цел да одобри проект за реализация от трите класирани на архитектурния конкурс, а само да бъдат представени от отделните екипи основните насоки в разработените от тях концепции и да бъде отговорено на конкретни въпроси на общински съветници и граждани.

Проектът, класиран на трето място в конкурса, събрал и най-много предпочитания в анкетата на общината, е разработен изцяло от добричани, някои от тях работят на други места, но са свързани с града като родно място, детство и юношество. Екипът на "Проектантско бюро Албена" ООД представи много подробно и аргументирано своята концепция за централна градска част.  

Интересен момент в идейните решения на екипа е стремежът паметници и скулптури, с които изобилства централната част, да бъдат преместени в пространството така че да станат отново "видими" културни знаци и да излязат от забвение. Пример за това е паметникът, който добричани знаят като "Седналият Йовков". Създаден и поставен е назад във времето, когато търговските обекти, наречени коопчета, не са съществували. В наши дни те променят коренно облика на частта, където се намират и лишават от истинско въздействие скулптурата на писателя заради стесненото пространство. 

Проектът съдържа идея за създаване на един основен и три допълнителни фонтана в района на паметника на светите братя Кирил и Методий. Мотивът е да се създаде ново пространство, което освен охлаждащия ефект да носи и добро настроение и да раздвижва средата. Идеята предизвика леки дебати по отношение на необходимостта от поддръжка, което е скъпа дейност. В отговор на това арх. Светослава Коларова отбеляза, че да, това е вярно, но също така въпреки трудностите и предизвикателствата трябва да се търсят нови решения, които да носят положителен ефект за градската среда. Идеята е да се постигне активна, динамична и атрактивна среда.

Екипът е отделил огромно внимание на възможността да се ползва  голямото подземно пространство за паркиране в идеалния център. Там проблем е, че подземният паркинг е частен, а покривът му - общински. Търсени са решения за използване на нефункциониращи подземни пространства. Проблемът с настилката на централната пешеходна зона също е сред важните. Екипът предлага според финансовите възможности на възложителя поставяне на клинкерни павета и фрезоване на съществуващата бетонова настилка, като второто ще осигури качествено отводняване. Освен това се търси запазване на цветността и топли news pic 2
©
ната на сегашната настилка като шарки, което кореспондира с белия цвят на основни знакови сгради в центъра. Вариантът с гранит според екипа само "би изстудил" пространството. 

Водещ момента в работата на екипа е постигането на единен общ дизайн навсякъде, който съхранява добрите неща отпреди и се допълва с нови съвременни и ефективни решения. Нов културен маршрут и преместване на Регионалната библиотека на мястото на така наречените коопчета са също елементи в концепцията, които носят различност и се приемат положително от обществеността. Предложено е също в двата края на централната пешеходна зона (южен и северен) да се изградят кръгови кръстовища. 

Специално внимание е отделено на зеленината, нейният подбор и развиване във времето напред, така че градът да запази авторитета си като един от най-зелените и красиви в нашата страна. Екипът на проектантското бюро не случайно е част от групата специалисти, разработили последния проект за градския парк в Добрич, обявен в специализираните среди за най-добрия в България.

Следващата стъпка, която предстои, е възложителят на архитектурния конкурс - Община град Добрич, да започне договаряне с екипите на трите класирани проекта и да направи своя краен избор на цялостна концепция и идеен проект за част от централната градска част.

Жулиета НИКОЛОВА