Опазването на богатата зелена система, развиването и разумното й управление в бъдеще е общ момент в трите класирани проекта за градски център на Добрич. Това стана ясно на днешната тематична извънредна сесия на Общинския съвет на Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". Този аспект заема важно място и в трите цялостни концепции на екипите, участвали в архитектурния конкурс за нов център на дорбуджанския град и класирани на първите три места от международното жури.

Екипът на Консорциум "ЕНИ КАЛЪР ПОНИ НССН", заел в конкурса второто място, подчерта, че в своята разработка е създал идея за среда, която провокира към спонтанна социализация и събития. Основен фокус е отправен към водните площи и тяхната функция и в създаването на динамика в средата. 

По думите на арх. Боян Стоянов екипът, работил по този проект, се е опитал да намери правилния мащаб, който да реши цялостно огромната пешеходна зона, като несъмнено тя трябва да  е съвкупност от различни зони за различни ползватели. Това включва детски съоръжения, водни площи, които да подобрят микроклимата, ясно изявени маршрути за велоалеи, нов тип търговски преместваеми обекти, социални кътове. "Предизвикателството на задачата бих казал е мащабът и на второ място комплексността", коментира арх. Стоянов.

В този проект е предвидено развиване на досегашните велоалеи в посока северната част на пешеходната зона и по ул. "България". Екипът е възхитен от зелените площи в центъра и смята, че градът през годините назад се е справил много добре с тяхната поддръжка.

Жулиета НИКОЛОВА