Откритост, анонимност и безпристрастност са основните принципи в организирането на международния конкурс за проект за изграждане на нов център на Добрич. Това заяви на пресконференция в Община Добрич Явор Панев, представител на организация "OPTIMISTAS“, която осъществява цялостната дейност по реализиране на конкурса, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. На пресконференцията присъстваха кметът на добруджанския град Йордан Йорданов и неговият заместник с ресор "Устройство на територията“ инж. Пенчо Керванов.

За провеждането на конкурса е създаден специален сайт - https://competition.dobrich.center/, който е двуезичен, на български и английски език, и съвсем скоро ще бъде достъпен и чрез линк през сайта на Община град Добрич. Конкурсът за централна градска част на Добрич включва изработване на цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн и разработка на идеен проект за пространството, което включва бул. "25-ти септември“ от Стара къща в посока площад "Възраждане“, който се намира пред сградата на Централна поща, и площад "Свобода“. В обхвата на цялостната концепция влизат бул. "25-ти септември“ (от бул. "3-ти март“ до бул. "Добруджа“), ул. "Димитър Петков“ (от ул. "Дойран“ до пл. "Свобода“), пл. "Свобода“, ул. "Независимост“ (до ул. "Любен Каравелов“), пл. "Цар Борис III“, ул. "България“, пл. "Демокрация“, ул. "Максим Горки“ (до ул. "Св. св. Кирил и Методий“), пл. "Възраждане“.

Идеята на общината за този конкурс е намиране на цялостна и устойчива концепция за обновяване и модернизиране на централната градска част на Добрич чрез благоустрояване, съвременен градски дизайн, преосмисляне на пространството в унисон със съвременните тенденции, намиране на природосъобразни и енергоефективни решения, осигуряване на достъпност и прилагане на интеграционен подход. Както бе отбелязано по време на пресконференцията, важен е не изборът на конкретен проектант, а на проект, който да отговаря на всички изисквания на възложителя.

Цялостната концепция е за площ от 124 дка, а идейният проект - за площ от 44 дка. Ще се започне от най-компрометираната част на централната пешеходна зона, подчерта кметът Йордан Йорданов. Общината няма да има задължение да възложи работа на проекта, класиран на първо място. Ще се приложи демократичен подход чрез търсене и на мнението на гражданите кой вариант е най-приемлив за тях. 9-членно жури с международно участие ще оцени проектните предложения и ще класира три най-добри проекта. Общината е предвидила за тях награди - съответно за първо място 50 000 лв., за второ - 40 000 лв., и за трето - 30 000 лв. Предвидени са също две поощрителни награди в размер на 5 000 лв. всяка.

Част от наградата е възможност за възлагане изработката на технически и работен инвестиционен проект и осъществяване на авторски надзор, като възлагането е на стойност 450 000 лв. без включен ДДС. Особеност е, че работният проект ще бъде със спецификации до последния детайл, каквато е съвременната и работеща практика при такива начинания. Принципът ще е "твърда“ оферта, предвидимост и възможност за контролиране на риска при промяна на цените на пазара на строителни материали, защото така се гарантира спазване на срокове по договори и високо качество на работа, подчерта Цвети Йоцова, представител на организатора на конкурса.

Инж. Пенчо Керванов допълни, че рамката на предвидените 450 000 лв. включва също средства за непредвидени разходи, като например определени предпроектни проучвания, ако се наложи. Крайният срок за регистрация на участниците чрез електронната страница на конкурса е 15 ноември 2022 г., за задаване на въпроси - 20 ноември 2022 г., за предаване на проектите - 30 ноември 2022 г. Резултатите от международния конкурс ще бъдат обявени на 19 декември 2022 г. Конкурсът е отворен за участие без ограничения за всички български и чуждестранни лица или техни обединения. Не са поставени ограничаващи условия за икономически и финансови изисквания към участниците.

Жулиета НИКОЛОВА