В присъствието на кмета на града Йордан Йорданов, на главния архитект на общината арх. Боряна Станчева, на представители на медиите и на част от международното жури днес бяха обявени имената на победителите в международния архитектурен конкурс за градски център на Добрич - за цялостна концепция и идеен проект за част от зоната, предаде репортер на Агенция "Фокус"

28 са постъпилите проектни предложения, по-голяма част от които от чужбина - САЩ, Турция, Мексико, Иран, Виетнам, Ливан и други европейски и балкански държави. Има две поощрителни награди и те са за Студио за интегрирани архитектурни решения "Забризки" от Белград, Сърбия и за българското архитектурно студио "Захе" от Варна, основано от арх. Владимир Георгиев. Трето място и парична награда от 30 000 лв. печели архитектурно студио "Can Kubin" от Анкара, Турция, второто място е за софийски колектив - Консорциум "Ени калър пони НССН", който печели и парична премия от 40 000 лв. Първо място и парична награда от 50 000 лв. журито отреди на екип урбанисти "place.make" от София. 

"Сметнахме, че тези проекти са мислили в най-голяма цялост за пространството. Мислили са интегрирано, по много проблеми заедно и са предложили решения, които са убедителни за тези проблеми. Освен това отличените са проекти, които най-добре биха поставили публичното пространство на Добрич в бъдещето. Това не са проекти, които биха обезсмислили конкурса, които да показват ремонт, който би се случил утре така или иначе. Важно е тук да има креативност, творческа мисъл, добавена стойност. Това са проекти, които най-добре, в детайли и най-обхватно са мислили за средата, за преживяването в публичното пространство, за връзките със сградите, за дърветата, за топлината, за местата за сядане, за местата за събития, местата за срещи, за манифестации. Това са проектите, които са най-богати като предложения и най-качествени като решения", каза арх. Любо Георгиев, член на журито. Той е директор на Софияплан - звеното на Столичната община за стратегическо и пространствено планиране. Ръководи екип за съставянето на дългосрочната Визия за София. От началото на 2022 г. е председател на Управителния съвет на Сдружение за градски политики.

На днешната среща присъстваха няколко от членовете на журито - д-р арх. Фалма Фшази, старши изследовател в Centre André Chastel на университета Сорбона в Париж, като директор на Центъра за откритост и диалог в Тирана координира социалния и институционалния диалог около проектирането на центъра в Тирана; арх. Георги Бачев, работил по множество проекти в областта на устройственото планиране, жилищни и обществени сгради, с множество престижни награди от световни конкурси; арх. Камен Жейнов, главен експерт в Дирекция “Устройство на територията и строителен контрол" при Община град Добрич, и инж. Пенчо Керванов, заместник-кмет на Община Добрич.

В следващите дни всички проектни предложения ще бъдат достъпни на интернет страницата на конкурса https://competition.dobrich.center/bg . Предстои да бъде направена анкета сред добричани и да бъде потърсено тяхното мнение по отношение на предложените проекти. Те ще бъдат обсъдени в най-скоро време и от Общинския съвет, за да се избере архитектурно решение за бъдещата визия на градския център на Добрич. 

Жулиета НИКОЛОВА