На паркинга на зала Колодрума беше представен електрически автобус Iveco E-way. На представянето присъстваха зам.-кметът по транспорт Савина Петкова, директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов, представители на фирмата производител Iveco Bus, предава Plovdiv24.bg.

12-метровият автобус е с 90 места. Произведен е във Франция. Това е първият демонстрационен е-автобус на фирмата, тъй като у нас няма друг такъв движещ се. Превозни средства на тази фирма обслужват много градове в Германия, Испания, Франция, Италия, Чехия, Скандинавия. Цената на един брой в зависимост от оборудването е от 350 000 до 500 000 евро, обясни представителят на фирмата производител. 

Моделът може да изпълни 2 пълни смени без зареждане, като пробегът зависи от терена и е от 300 до 500 километра. Фирмата има ангажимент да изкупува, рециклира и подменя батериите, когато паднат под 70%. Гаранцията им е от 6 до 9 месеца.

Най-малко една година отнема производството на един е-автобус. Адаптацията към градските условия в Пловдив, включително монтиране на системата за електронно таксуване, ще се прави от оторизирани специалисти, различни от производителя. 

Община Пловдив е на етап изготвяне на проект за кандидатстване на финансиране по програма "Региони в растеж", където се предвиждат сериозни суми за транспорт, съобщи ресорният заместник-кмет Савина Петкова

В предходния мандат общината регистрира търговско дружество "Екобус Пловдив", както и една маршрутна линия с № 103. Има намерение да регистрира още една линия - № 104. В дългосрочен план се планира двете градски линии да разполагат с не по-малко от 10 автобуса за всяка от тях, т.е. 9 превозни средства в движение и един - резерва, допълни тя. 

С проекта по "Региони в растеж" Община Пловдив ще кандидатства за автобуси и изграждане на зарядни станции. Допустимото финансиране е 20 милиона лева. До 9 май градската администрация ще подаде предварителните си намерения и ако бъде одобрена, екипът на зам.-кмета Владимир Темелков ще има на разположение няколко месеца за изготвяне на детайлите. След това това ще може да се стартира самата процедура по ЗОП, в която ще бъдат обявени условията, цената, срок на доставка и т. н. 

Според Петкова не е реалистично до края на годината в Пловдив да има е-автобуси. 

Преди самото закупуване "Екобус" ще трябва да изгради депото за тях на 18-те декара в жр "Тракия", тъй като грантовото финансиране позволява изграждане само на зарядни станции. Теренът беше включен в активите на дружеството с решение на Общинския съвет.