С абсолютно мнозинство от 48 гласа "за" ОбС - Пловдив измени учредителния акт на "Екобус Пловдив" ЕООД и задължи управителя на дружеството да се отчита пред съветниците, предава "Фокус".

Допуснат е пропуск в учредителния акт - в него е записано, че управителят се отчита пред общината, а по закон дружество, което е 100% общинска собственост, се отчита пред Общинския съвет. Затова се предлага промяната, аргументира предложението Веселина Александрова от ПП-ДБ. 

Заместник-кметът по транспорт Савина Петкова подкрепи предложението на бившата си колежка и от името на администрацията разясни защо се налага корекцията. Припомни, че на предишната сесия, когато все още беше общински съветник, лично тя е гласувала "за". 

С корекцията беше прието също така управителят да се отчита на всяко тримесечие. Още в първия доклад ще трябва да бъде изнесена информация за относно изпълнението на бизнес програмата си.

Припомняме, че при учредяването на общинското дружество през 2022 г. беше одобрено разкриването на 2 нови градски линии и доставка на 20 електробуса. На дружеството беше прехвърлен терен с площ 18 дка до жп гара "Тракия", на който да се направи гараж за превозните средства и зарядни станции за тях. В предишния мандат беше взет под наем един електробус, но наемодателят си го взе обратно и "Екобус" изгуби лиценза за превоз на пътници.