От 200 автобуса, които се движат, 40 са с неработещи климатици. Това е установила проверката на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта", предаде репортер на "Фокус".

По думите на заместник-кмета Тодор Чонов наложени са санкции в размер на 300 лева. За да се отремонтира обаче, трябва да се спре автобусът от движение и да се замени с работещ, а превозвачите изтъкват липса на части.

Заместник-кметът изтъкна, че с въвеждането на новата електронно-билетна система ще се спрат някои лоши практики, при които "кондукторите крадат от превозвачите" (има предвид препродаването на билети - бел. ред.)

Той коментира, че в Община Пловдив идват много молби на граждани за удължаване на линии и поставяне на нови спирки и т.н., а новата система ще помогне за надграждане на вече съществуващата такава. 

Общинското дружество "Екобус" е готово да участва в проекти или чрез Плана за градска мобилност за закупуване на електрическите автобуси, които приоритетно ще извозват ученици и студенти и по този начин ще се намали трафикът в града.

"Ще се промени обаче цената на билета за градския транспорт, закупен от шофьора, като би трябвало да бъде по-висока," допълни Чонов.