Кметът на Пловдив Костадин Димитров присъства на откриването на новия Общностен център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни "Компас“ на бул. "Княгина Мария Луиза“ 47. Центърът е резултат от сътрудничеството между Фондация "Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, БКО "Каритас Витания“, Областен съвет на Български червен кръст - Пловдив и Фондацията за достъп до права - ФАР.

Сред гостите на събитието бяха още представителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България - Седа Кузуджу, председателят на Общински съвет Пловдив Атанас Узунов, областният управител Илия Зюмбилев, заместник-кметът по финанси Женя Петкова и директорът на дирекция "Социална политика“ Веселина Ботева.

"Заедно с кмета на Пловдив Костадин Димитров работим от първите часове на войната и смело мога да кажа, че Пловдив е един от градовете, който оказва най-голяма подкрепа на бежанците. Надявам се, че тази тенденция ще се съхрани и други градове ще последват Вашия пример“. С тези думи директорът на фондация "Юкрейн Съпорт енд Реноватион“ Наталия Еллис връчи на кмета на Пловдив Костадин Димитров и на председателя на Общинския съвет Атанас Узунов благодарствен адрес за оказаното съдействие на бежанците от войната в Украйна.

"Пловдив се превръща в един от най-големите центрове, където бежанците от Украйна могат да намерят своя втори дом. Уверен съм, че на това място, с уроците по български език, с подготовката за деца, консултациите и психологическата подкрепа, те ще се адаптират бързо и успешно“, посочи кметът Костадин Димитров.

"За мен е чест да присъствам на откриването на Общностния център в Пловдив – това е жизнено важно пространство за бежанците, за да изградят те своята независимост и да се впишат в обществото на този красив град. Центърът ще предоставя услуги и активности, които са от голямо значение за интеграцията им“, подчерта и представителят на Върховния Комисариат на бежанците към ООН в България - Седа Кузуджу. По-късно тя и кметът на Пловдив Костадин Димитров обсъдиха на работна среща допълнителни мерки за адаптация на чужденците в обществото. Участие в нея взе и директорът на дирекция "Социална политика“ Веселина Ботева.

Общностен център "Компас“ се ангажира да предоставя широк спектър от услуги, включително информационно консултиране, кариерни програми, курсове по български език, психологическа подкрепа, лекции, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни ресурси. Целта на центъра е да подпомогне успешната интеграция на бежанците и мигрантите в българското общество, като улесни тяхното културно и професионално включване.