Общинският съвет на Пловдив не прие предложението на ПП-ДБ за редовни доклади от управителя на общинското предприятие "Екобус“ относно свършеното по бизнес-програмата му.

Това решение породи остри критики от страна на съветниците от ПП-ДБ, които обвиниха ОбС в липса на интерес и подкрепа за развитието на дружеството. Предложението на групата на ПП-ДБ включваше изискването за редовни отчети от управителя на "Екобус“, като целта беше да се гарантира прозрачност и отчетност пред Общинския съвет. Въпреки това, голяма част от съветниците от другите политически групи гласуваха против инициативата.

"Това гласуване казва: "Ние като решаващия орган за развитието на дружеството не се интересуваме от неговото развитие, не искаме да знаем и не искаме да съдействаме, за да е успешно то“, категорична е Веселина Александрова от ПП-ДБ.

Според представителите на партийното обединение в местния парламент, причините за отказа могат да бъдат две. Първо- възможно е съветниците да не проявяват достатъчен интерес към "Екобус“ и да забравят предизборните си обещания за подобрение на общинския градски транспорт. И второ, може да има липса на яснота относно същността на предложението.

Затова от ПП-ДБ обявиха, че ще внесат отново своето предложение пред ОбС и ще се опитат да обяснят по-детайлно смисъла му. Ако и този път бъде отхвърлено, те са уверени, че причината за това ще бъде ясна - липса на желание за развитие на "Екобус“ и запазване на частните превозвачи в града.

За отхвърляне на предложението на ПП-ДБ гласуваха почти всички съветници от ГЕРБ, цялата група на "Възраждане", на ИТН, половината от "Съединени за Пловдив“ и един от БСП.