Пловдивският бизнесмен и бивш изпълнителен директор на Локомотив Пловдив Иван Петлешков е готов да излезе на протест и да поиска оставката на директора на ОД на МВР - Пловдив - старши комисар Георги Чергов. Причините за неговите действия са свързани с последните тежки катастрофи със смъртни случаи, които стават в града под тепетата. Той е изпратил отворено писмо до шефа на полицията, в което обяснява как дъщеря му е пострадала, след като моторист я блъска на пешеходна пътека.

Plovdiv24.bg публикува писмото на Иван Петлешков

Отворено писмо

Към директора на  ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов

От Иван Василев Петлешков, гражданин на град Пловдив

Уважаеми пловдивчани,

Уважаеми ст. комисар Чергов,

Уважаеми ръководители на публични институции,

Отправям това отворено писмо до цялата общественост, като лично засегнат и провокиран от състоянието на пътната безопасност в Пловдив и мерките, които НЕ се взимат от отговорните институции.

По-голямата част от обществото ме познава като собственик на фирми, в които работят над 1000 души и бивш служител на Министерството на вътрешните  работи. Преди това обаче аз съм баща, съпруг, приятел и български гражданин.

Провокиран съм да напиша това писмо именно като баща и български гражданин, защото смятам, че ръководството на ОД на МВР – Пловдив не само не се справя с проблемите на пътната безопасност, а демонстрира пълна абдикация от тях под давлението на директора й -  ст. комисар Георги Чергов.

През 2023 година дъщеря ми и нейна приятелка бяха пометени на пешеходна пътека на бул. "Цар Борис III Обединител" от моторист, каращ толкова бързо, че не е могъл по никакъв начин да спре – повече от ясно в разрез с Правилата за движение по пътищата. За щастие, тя имаше късмет и се възстанови след некратко лечение. Два месеца по-късно обаче на същото това кръстовище 21-годишен младеж нямаше този късмет… Той загина, а негов спътник получи тежка телесна повреда след жестоко ПТП. И в двата случая причината за инцидентите бе висока скорост и мигащ жълт светофар след 22:00 часа. Това бе коригирано след двата инцидента, като вече светофарът е в 24-часов режим.  Ако МВР си беше свършилo навреме работата – то тези инциденти можеха да се предотвратят.

Инцидентът на бул. "Руски", в който отново двама млади пловдивчани си отидоха без време, също можеше да бъде предотвратен, ако МВР си беше свършила работата навреме. Това е третият инцидент с жертви на въпросния участък, а директорът на ОД на МВР – Пловдив тепърва започна да взима мерки – близо 12 месеца, след като встъпи в длъжност.

Изслушах брифинга на ст. комисар Чергов, който бе след т.нар. "кръгла маса" за проблемите с пътната безопасност. От него стана ясно, че абдикацията на ОД на МВР – Пловдив в борбата с джигитите се превръща в прехвърляне на отговорност на всички други институции.

Във въпросното изказване се говори какво трябва да направи Община Пловдив, Агенция "Пътна инфраструктура", неправителствените организации, но не и какви мерки ще вземе МВР в тази битка с нарушителите, която дава постоянно свидни жертви.

Ст. комисарят говори за превенция, но какво е направил той за нея, откакто стъпи начело на пловдивската полиция? Оттогава МВР - Пловдив не изкарва мобилните камери "триноги" в тъмните часове на денонощието за скоростен  контрол. Защо? Никой не знае и до този момент. По никакъв начин не се надгради системата за видеонаблюдение, а дори и двете стационарни камери в Пловдив, които могат да измерват скорост не се направи никакъв опит да бъдат сертифицирани към МВР.

Стигна се до там – кметът на Община Пловдив да изземва функциите на директора на МВР и да провежда разговор със зам.-министъра на вътрешните работи да отдели поне 5 от новите камери за скорост на Пловдив.

Тъй като явно е по-лесно: директорът призова Община Пловдив да изгради "инженерни съоръжения" – легнали полицаи и шумяща маркировка.

Това показва и неговата некомпетентност, тъй като ръководител на висш пост в МВР, той трябва да знае, че в момента изграждането на "пътни неравности" бе отменено от ВАС. Новата наредба все още не е окончателно завършена и приета, което прави мярката "инженерни съоръжения" за неприложима.

В същото време в медиите постоянно сме свидетели на това как млади шофьори се хвалят в социалните мрежи как шофират с над 100 км/ч. в Пловдив. Явно виждайки, безнаказаността, която се шири тук.

Уважаеми ст.  комисар Чергов, ние знаем, че не сте оттук и сте за малко. Роден сте в Петрич, живеете в София, в почивните дни и по празниците сте при близките си извън Пловдив. Нямате връзка с Пловдив, вероятно и няма да изградите – за Вас това е поредното назначение. Но на мен Пловдив ми е скъп. Моите деца и децата на пловдивчани използват тези пътища всеки ден, а не само в работните дни и време.

Настоявам, като гражданин на Пловдив, в следващия месец да започнете безкомпромисна битка с пътните нарушители, която да е с адекватни мерки и разпореждания от страна на ОД на МВР – Пловдив.

Ако това не се случи аз ще изляза на протест под Вашия кабинет ще поискам Вашата оставка в качеството си на баща, съпруг, приятел и пловдивчанин.

С уважение: Иван Петлешков, гражданин