В полицията вече знаят точно какво се е случило във връзка с проявената агресия от непълнолетно момиче към друго дете в пловдивски парк. Случаят бе изнесен в социалните медии, а прокуратурата се самосезира за това. Разпоредена е проверка, която се извършваи от служители на 6-о РУ на МВР,  Пловдив. Срокът за приключването е 20 дни.

От видеото става ясно, че две от момичетата са от Локомотив, а насилваното дете е от Ботев. Клипът е бил придружен от думите: "Ботев ли, хаха".

"Всичко е установено към момента, знаем какво се е случило и ще изпратим материалите в прокуратурата". Това каза за "Фокус" Николай Кирков, шеф на Шесто районно управление в Пловдив. 

"Касае се за непълнолетни и не е редно да се изнася повече информация, но не мога да твърдя, че спорът е фенски. Важното е, че няма пострадали. По-притеснителното е, че зачестяват тези случаи. Трябва всички отговорни страни и институции да подходят сериозно към този въпрос - семейна среда, училище, отдел "Закрила на детето", посочи Кирков.

"Предполага се, че на това непълнолетно дете не му е дошло просто така идеята да бъде агресивно. Имало е и други проявления. Затова такива деца трябва да бъдат проследявани в ежедневното. Има педагогически персонал и съветници в училището, те са първите, които трябва да установят контакт със семействата, да се види причината и да се работи в тази посока", добави Николай Кирков.

Той поясни, че по закон, след такива случаи, може да се стигне до това, че агресивното непълнолетно момиче да бъде изведено от семейната среда и да бъде настанено в институция, ако семейството не полага достатъчно грижи за възпитанието на детето си.

Държавата има всичките правомощия да направи оценка и да излезе със становище, че поведението на това дете може да продължи да е такова, ако не се вземат адекватни и спешни мерки, и то да бъде изведено от семейната среда. Целта е да осъществяват институциите по-качествени мерки за възпитанието на детето. При проява на такова поведение трябва да се работи сериозно с такива деца.

Специалистите от детска педагогическа стая в полицията оказват съдействие, но понякога вървят след събитията. По-важното е да не се стига до такива деяния.  

Кирков разкри още, че преди месец също е имало подобен случай на агресия на деца.

По конкретния случай, който отново бе изнесен в социалните медии, всичко е уточнено и случаят вече е докладван в прокуратурата. От тук нататък институциите трябва да започнат работа както с пострадалото дете, така и с агресивното. Има много въпроси, които изникват.

Децата не са били сами, там са присъствали и други деца. И как те приемат това - дали го смятат за нормално, споделили ли са го със своите родители, какво са казали те. И въобще, става въпрос за отношението на цялото общество към такива събития, обясни още Николай Кирков.