S&P Global Ratings заяви, че е спрялa oценката своя дългосрочен кредитен рейтинг "BBB“ на Пловдив поради липса на актуална и навременна информация за поддържане на рейтингите. От агенцията твърдят, че в момента нямат достъп до информация за последните финансови резултати и планиране на града. 

"Ще възобновим нашето наблюдение и ще възстановим оценките, ако липсващите данни станат достъпни и заключим, че отговарят на нашите стандарти за количество, навременност и надеждност", обявиха още от агенцията. 

Според Николай Гюров, председател на групата на ПП-ДБ в Общинския съвет на Пловдив Николай Гюров по този начин S&P фактически потвърждава, че общината се управлява непрозрачно - официалните финансови данни сякаш се “крият", за да не станат видими определени дупки във финансовото управление на Пловдив.

"При гласуването на бюджета за 2024 г. и бюджетната прогноза за следващите години, ние ясно заявихме, че градът е изправен пред нереалистични разходи и липсва визия за развитието му. Освен това, бюджетът е и основната политика на кмета, в която продължаваме да не виждаме реформи и оптимизация на администрацията и общинските предприятия", пише Гюров в страницата си в социалните мрежи

"В следващите месеци община Пловдив ще изразходва десетки милиони, предоставени от държавната хазна, и спестяването на информацията цели да създаде среда, в която отново парите на данъкоплатците да бъдат изхарчени на тъмно", допълва Гюров.

Всичко това поражда няколко съществени въпроса:

- Умишлено ли управлението на кмета Костадин Димитров крие информация от престижна международна кредитна агенция?

- Кой е пряко отговорен за неизпращането на данните?

- Смята ли общинското ръководство да превърне Пловдив в най-непрозрачно управлявана община в България?, пита се Гюров.