80 години от обявяването си за град чества Павликени днес, предаде кореспондент на "Фокус“.

Празникът започва с литургия за здраве в храма "Рождество на Пресвета Богородица“. Тържествената сесия на ОбС – Павликени ще е от 16:40 часа в зала 101 на Общината. В 17:20 часа на площада пред местната администрация започва концерт под надслов "Честит празник, Павликени!“, в който ще се включат местни състави.

От 19:00 часа на площад "Свобода“ ще има и друг концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Предвидени са и празнични илюминации.

Името си Павликени градът получава от павликянството, което било едно от най-значителните средновековни социално-религиозни движения на селските маси в Европейския Югоизток. Първите заселници-павликяни се установили по тези земи през втората половина на XIV в., подгонени от османското нашествие на Балканите и официалната православна църква. Основаното от тях селище било наречено Маринополци, но мюсюлманите и православните от околните села го назовали с името на сектата – Павликян. Историческите извори доказват, че двете имена били използвани едновременно столетия.

Община Павликени първоначално представлявала самото село Павликени, което се управлявало от Павликенски селски общински съвет. Първият кмет на селото бил Начо Кавата – един от първите му заселници. След Освобождението до 1894 година Община Павликени била в рамките на Паскалевска околия и в границите на Търновското окръжие. При първото преброяване през 1880 година. Павликени било населено с 580 жители.

Развитието на Павликени след Освобождението е неразривно свързано с живота, дарителството и находчивостта на Атанас х. Славчев (род. 05.10.1856 г. – поч. 10.11.1943 г.) – едър земевладелец и собственик на по-голяма част от землището на Павликени. За цялостната си дейност като дарител и всеотдаен общественик, като кмет на Павликени през 1900 година и като народен представител в края на XIX в., жителите на селището го обявили за свой "пръв гражданин“ и за "старейшина“ на общината. Решило се портретът му да стои за вечни времена в сградата на кметството.

Със създаването на съответните административни, стопански, просветни, медицински и други служби, с откриването на седмичен пазар и ж.п. гарата Павликени окончателно извоювало правото на естествен административен, стопански, транспортен и политически център на 32 големи села с прогресивно и трудолюбиво население. Изпреварило съседните села в своето развитие, през 1894 година Павликени става околийски център.

На Петровден – 29 юни празнува и Лясковец. Там програмата също започва с литургия, но в манастира "Св. св. Петър и Певел“. Събитията продължават вечерта с няколко концерта на площад "Възраждане“, като началото ще бъде поставено в 19:00 часа. Вечерта ще завърши с Лазерен спектакъл от 21:45 часа и празнични илюминации.