Специални съвети към всички миряни, които се канят да посетят нощните служби за Великден и тези за Второ Възкресение, отправиха от търновските полиция и пожарна, предаде кореспондент на "Фокус“. Органите на реда заявиха, че са проверили всички църкви в областта, а там, където ще има литургии, ще има и дежурни екипи, които да осигурят безопасността на гражданите.

"Пазете подходяща дистанция от хората около Вас, пазете косата и дрехите, когато държите в ръцете си запалена свещ – те лесно могат да се възпламенят. Препоръчително е дългите коси да бъдат прибрани. Бъдете внимателни при пренасяне на свещите на път от храма към дома, особено при движение с автомобил не оставяйте свещичка в ръцете на малки деца докато шофирате. Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит“, призовават от пожарната.

Допълват и при възникване на инцидент да се запази самообладание и всички в помещението да се отправят към изходите спокойно.

"Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята. При евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи. Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение“, казват още органите на реда.

За да предпазим от инциденти домовете си, трябва също да сме внимателни и да не поставяме горящи свещи близо до запалими материали /най-вече пердета и завеси/.

При нужда сигнализирайте на тел. 112.