Снимка на паркиран на тротоар във Велико Търново автомобил разгневи част от потребителите на Фейсбук, научи "Фокус". Колата е спряна в пешеходна зона по бул. "България" малко преди светофара на кръстовището, което води към стадион "Ивайло". Тя се намира непосредствено преди знака, който забранява паркиране и престой и реално е на 1,5 от сградите, каквото е изискването на закона. Място да преминават хората има, има място и за майки с колички, но част от търновци, оказва се, не са съгласни с този начин на паркиране.

Някои от хората във Фейсбук осъждат постъпката, въпреки, че тя е в рамките на закона и дават за пример съседни държави, както и такива в Източна Европа, където според тях подобна постъпка ще бъде наказана със сериозна глоба.

Други пък не виждат нищо нередно в паркиралия на тротоара автомобил.

Един от потребителите дори е цитирал Закона за движение по пътищата:

"ПАРКИРАНЕТО ПО ТРОТОАРИТЕ

Законът предвижда (чл. 94, ал. 3): "За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци".

А Правилникът (чл. 96, ал. 3) гласи: "За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение, по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с максимално допустима маса до 2,5 т върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 м за преминаване на пешеходци".

Въпреки, че реално е законна, дали постъпката е морална оставяме на Вас да прецените.

Луиза ТРАНЧЕВА