Два университета ще обединят усилия за разкриването на нови специалности, в които да се обучават кадри за леката индустрия и туризма на Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Начинанието получава подкрепата и съдействието на кмет на старопрестолния град Даниел Панов.

Именно провокирани от разговори с Даниел Панов, представители на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите /Пловдив/, които имат утвърден филиал във Велико Търново, ще работят съвместно с Университета по хранителни технологии /Пловдив/, с Община Велико Търново и с бизнеса в града и региона. Целта е в обозримо близко бъдеще във филиала на ВУАРР в старата столица да бъдат разкрита учебна програма и специалности за обучение на висококвалифицирани кадри – технолози, лаборанти, микробиолози, техници, оператори на автоматизирана техника и други.

"Точно този тип кадри са нужни и на хранително-вкусовата индустрия, а също и на млечната и месната промишленост. Чрез Общинския кариерен център, работещ в подкрепа на училищата във Велико Търново, новите специалности и възможности за обучение ще бъдат представяни в средното образование в града“, предложи Даниел Панов.

В работната среща се включиха представители на близо 20 компании, на ВУАРР - президентът доц. д-р Светла Димитрова, ректорът доц. д-р Екатерина Арабска, ръководството на филиала във Велико Търново, деканът на Стопанския факултет на УХТ – Пловдив – проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева, ръководството на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон“, учители и ученици. Коментирани бяха възможности за развитие на дуално обучение, а студенти да се обучават в базите на бизнеса.