Общинският съвет на Добрич ще разгледа на утрешното си редовно заседание предложение за осигуряване на превод на български жестов език при административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица, предаде репортер на "Фокус". Това ще бъде възможно чрез изпълнение на споделена услуга. 

В Община град Добрич чрез НСОРБ е получено писмо от Столична община с предложение за общинско сътрудничество за споделяне на услуга "Превод на български жестов език при административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица от общинската администрация“. Това е посочено в докладна записка от кмета на добруджанския град Йордан Йорданов. Столична община е разработила и след решение на СОС внедрила и прилага мерки, които да осигурят пълноценно административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица.

Осигуряването на услугата на практика се изразява в стартиране на видео разговор чрез Вайбър между заявител (потребител) на услуга в трите звена за административно обслужване - Център за услуги и информация, дирекция "Гражданска регистрация и обслужване на населението“ и дирекция "Местни данъци и такси“ на Община град Добрич и преводач (оператор) от Центъра за комплексно обслужване от Столична община чрез визуализиране на връзката.

Участието в споделената услуга от страна на Община Добрич като партньор по споразумението е посредством заплащане на услугата на часова ставка. Нейният размер е 20 лева за един астрономически час или 0,33 лв. на минута. Заплащането ще се извършва на основание подробно и обобщено ползване на услугата, което се изчислява на базата на месечна справка на броя и времетраенето на проведените видео разговори чрез Вайбър. За това пък се съставя констативен протокол от оператора и длъжностни лица от общинската администрация.

Жулиета НИКОЛОВА