Община Стара Загора е втората у нас, която внедрява пилотен продукт – платформа за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици. Тя бе представена пред медиите днес от Младен Желев, управител на фирмата разработчик на DRUG STOP BG, предаде репортер на "Фокус".

"Това е пилотен проект на Община Казанлък, в която съм общински съветник. Платформата стартира през септември миналата година, а вече има образувани 6 досъдебни производства и едно дело е в ход“, описа продукта Младен Желев. Основен фокус са учениците и подрастващите, които най-често се изкушават да посегнат към наркотиците.

Чрез тази платформа в три лесни стъпки може да се подаде анонимен сигнал. Това се случва практически чрез QR-код, който се сканира, няма нужда от допълнителна апликация на телефона. Първата стъпка е подаването на сигнала, може да се вземат координатите на събитието от самото мобилно устройство или пък човекът да съобрази къде се намира в момента. След установяване на локацията има записан уникален номер на сигнала, може да бъде добавена и текстова информация, например описание на автомобил, на човек, за който има съмнения, че е дилър.

"Ако е удобно или е безопасно да се снима, то може да бъде добавена и снимка, която да помогне за обработката на сигнала. След това информацията постъпва първоначално в общинска администрация, след което се насочва към някое от двете районни управления в Стара Загора. Ако подателят на сигнала прецени, може да напише и телефонния си номер“, информира още Младен Желев.

Кметът Живко Тодоров изтъкна мотивите на Община Стара Загора да прибегне към внедряването на тази платформа. "Във Фейсбук постоянно има снимки на препълнени контейнери, сигнали за счупени плочки или разкопавания и понякога хората се заблуждават, че това е официална платформа, от която могат да се подават сигнали. Те или се страхуват да отидат на място да подадат сигнал, или не им се разкарва и занимава, а предпочитат по електронен път, понеже повечето от тях са млади и не са свикнали по старомодния ред да действат“, отбеляза Живко Тодоров. Той е убеден, че днешните приложения трябва да бъдат съобразени изцяло с новостите.

Зам.-кметът Надежда Чакърова припомни добрата и изключително динамична работа на Община Стара Загора с Превантивния център по зависимости, както и с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. "Това, което коментирахме, е, че това приложение отговаря на динамиката на съвременните млади хора и по-лесно и целево е подаването на сигналите, както и да се избегнат обвиненията от връстници към връстници. За съжаление, децата посягат към забранените вещества във все по-млада възраст, ще популяризираме максимално тази платформа, за да им помогнем“, увери г-жа Надежда Чакърова. Зам.-кметът, чийто ресор е "Образование и младежки дейности“, лично е изпробвала приложението и се е уверила, че то вече е достъпно.

"Предстои да бъдат разработени QR-кодове, които да бъдат разпространени в училищата, дискотеките и заведенията“, съобщи и временно изпълняващият длъжността секретар на общинската администрация Делян Иванов. Ще бъдат запознати и учителите в старозагорските училища, за да може в часа на класния ръководител да осведомят децата за този продукт.

"Ще разработим и още допълнителни мерки за популяризирането му", увериха журналистите от ръководството на Община Стара Загора.