Регионална здравна инспекция – Стара Загора ще отбележи Световния ден без тютюнопушене - 31 май, предаде репортер на "Фокус". В здравната инспекция от 2005 г. работи Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. Консултациите и измерването на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта чрез издишан въздух на активни и пасивни пушачи са безплатни.

Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене гостува през май 2024 г. в община Чирпан, детски градини и училища от областта и дейността му е насочена към общински служители, педагогически колективи и ученици от горна училищна степен.

На станалия традиционен Спортен празник на град Раднево на 15 май Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене имаше своето място. Предоставени бяха съвети за отказ и измерване нивото на въглероден монооксид. Проведени бяха обучения и демонстрации с пушещата кукла Сю в редица училища в града и областта.

Днес на централния площад на град Чирпан ще се проведе инициатива на РЗИ – Стара Загора и Община Чирпан. Предвидени са демонстрации с пушещата кукла Сю за ученици, изнесен кабинет за отказ от тютюнопушене и измерване на възрастното население с импедансен кантар. Ще бъдат предоставени съвети и препоръки как да се запази телесното тегло в процеса на спиране на цигарите.

На 31 май от 10:30 в парк "Александър Стамболийски“ ще се проведе традиционната инициатива "Ваканция здравей! Да играем безопасно!“, организирана от ОДМВР – Стара Загора, МКБППМН – Стара Загора, ЦПЛР – МОС, РДПБЗН – Стара Загора, РУО – Стара Загора, БМЧК – Стара Загора. РЗИ – Стара Загора ще участва с изнесен кабинет за отказ от тютюнопушене, демонстрации с пушещата кукла Сю и алкоочила.

На същия ден от 12:00 часа пред Община Стара Загора ще бъде разположен Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене.

На 3 юни обучения за вредата от употреба на тютюневи изделия ще бъдат реализирани в Девето ОУ "В. Ханчев“

На 4 юни от 12:30 часа в ГПЧЕ "Ромен Ролан“ в Стара Загора ще се проведе обучение относно вредата от употреба на новите електронагреваеми тютюневи изделия.

На 6 юни от 10:30 часа в ОУ "Васил Левски“ в с. Бузовград заедно с РУ Казанлък ще се проведе демонстрация на кукла Сю.

На 11 юни от 10:00 часа в ПГСС в град Мъглиж заедно с РУ Казанлък ще се проведе демонстрация на кукла Сю и алкоочила.

На 20 юни от 13:00 часа в СУ "Христо Ботев“ в град Павел баня заедно с РУ Казанлък ще се проведе демонстрация на кукла Сю и алкоочила.

В съвместните инициативи на РЗИ – Стара Загара с МКБППМН – Стара Загора, ПИЦ по зависимости и Къща музей "Гео Милев“ в Стара Загора по време на лятната работа факторът тютюнопушене също има своето място.

Регионална Здравна инспекция – Стара Загора напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да се откаже от тютюнопушенето през цялата година в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене. Работното време е от 8:30 до 17:00 часа от понеделник до петък. Повече информация може да получите на телефон 0882 442 999 и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

"Очакваме предложения за съвместни прояви през цялата година с насока към поставеното от СЗО мото", апелират от здравната инспекция.