Третият, последен ден на XXVI Национален фестивал на детската книга започна с премиера на книгата "Най-голямото приключение на малкото таласъмче" на Никола Райков  в Драматичен театър "Стефан Киров" – Камерна зала.

Никола Райков е роден на 21 юни 1981г. в гр.Стара Загора. Завършва Информационни технологии в гр.Чикаго /САЩ/  като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино, пише кино прегледи на телевизия ММ и др. Веднага след дипломирането си се завръща в България.

Никола Райков пише статии, разкази и повести, режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, работи в областта на графичния дизайн.

Автор е на книги-игри и настолни игри за деца: "Голямото приключение на малкото таласъмче" (2013), нейното продължение - "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче" (2014), "Добросъците" (2016), "Приказка от два свята" (2018), "Добросъците: невидим свят“ (2019), "Таласъмски истории" (2019) както и на нейното продължение"Телепорти и отвари“(2020), "Дугулите и вълшебното листо" (2021), "Сказание“ (2021), "Страната на чудесата“ (2022). През 2023г. излиза най-новата му книга "Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче".

Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а "Голямото приключение на малкото таласъмче“ е публикувана в Латвия и Китай. Правата за цялото му творчество са откупени в Китай.

Никола Райков е учредител на фондация "Таласъмче", която реализира проекти за свободно споделяне на иновативните приказки-игри.

Носител е на редица награди, между които Националната награда "Най-добър детски фантаст за 2013-2014″, на Националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване, категория "Автор“ (2015), на наградата "Бисерче вълшебно“ в категория "Иноватори“ (2017) и категория "Изследователи“ (2019) и др.

На XXVI издание на Националния фестивал на детската книга е отличен с наградата на детското жури.

Фестивалната програма продължи  отново в Драматичен театър "Стефан Киров" – фоайе, с  Официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: "Щастието е възможно" и в  XIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2024. Водещ: Христо Хр. Симеонов. В Националния литературен конкурс се включиха над 250 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 40 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

Ще бъдат наградени  и участниците в XIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2024г. В конкурса се включиха над 100 деца и юноши от цялата страна, като 23 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди за отличените с първа награда  в двата конкурса.

Фестивалът ще бъде закрит със заключителен концерт от 12:00ч. на ДТ "Стефан Киров“.