Днес ще се състои епархийският избор за нов сливенски митрополит. Това се случва след смъртта на митрополит Иоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

В избора участват епархийските избиратели, които ще излъчат двама кандидати, събрали повече от половината гласове измежду лицата с епископски чин в Сливенската епархия.

Изборите за нов митрополит са втори по ред. До тази ситуация се стигна след като на състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

На 26 май се очаква да се проведе каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.