Разпоредително заседание по делото срещу британския поданик Даниел Х.е насрочено за днес в Районен съд -Сливен,  съобщиха от  Прокуратурата.

Срещу мъжа е повдигнато обвинение за общо четиринадесет престъпления за полово сношение с момчета,  единадесет от тях са ненавършили 14-годишна възраст. Те са осъществени в различни периоди от 2018 г. и 2019 г. в град Сливен. Наказанието, което се предвижда, е "лишаване от свобода" от 5 до 20 години за всяко едно от престъпленията.

Разследването по делото е приключило, изготвен е обвинителният акт, с който му е повдигнато обвинение пред Районен съд - Сливен. Делото е разпределено на съдия, който разглежда граждански дела, защото съдиите, които се занимават с наказателни дела, са си направили последователно самоотводи.

Даниел Х. се намира в затвора в Бургас, където е със мярка "задържане под стража" от 2022 г.

През 2019 година Районна прокуратура – Сливен предаде Даниел Х. на съда за извършване на блудствени действия спрямо осем момчета  в сливенския квартал "Надежда“.  В Сливен той имал регистрирано сдружение, като се занимавал с проповедническа дейност в ромския квартал "Надежда".

През юли 2022 г. българската прокуратура отправи молба за правна помощ до британските власти за извършване на следствени действия, свързани с разпити на свидетели в чужбина.

През 2016 година мъжът е издирван с европейска заповед за арест от Великобритания във връзка с разследване за сексуални престъпления.