Храната не е причината за натравянето на близо 50 деца от детска градина "Елица" в Сливен. Това показват пробите на Агенцията по безопасност на храните, които бяха изследвани двукратно, научи bTV. 

Сигналът към Областната дирекция по безопасност на храните беше получен на 10 май. След закуска, приготвена в кухнята на детската градина, 48 деца получиха стомашни болки и повръщане.

48-часовите контролни проби от приготвената храна и от продуктите са отрицателни за наличието на патогенни микроорганизми, казаха за bTV от Агенцията по храните. 

Извършено е и допълнително изследване в Националната референтна лаборатория, където първоначалните резултати се потвърдиха. Всичко това отхвърля съмненията за хранително натравяне.

Издадени са предписания са повторно изследване на персонала.

"В кухнята на детската градина работят общо трима души – главен готвач и две помощнички. Те са с редовни здравни документи, както и всички останали от персонала“, обясни преди седмица Надя Стоянова, директор на ЦДГ "Елица“ в Сливен. Ето защо тя се усъмнила в закуската – печен сандвич с яйце и сирене.