С празнична програма Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян отбеляза днес професионалния празник на българските библиотечни и информационни специалисти, предаде репортер на "Фокус“. На събитието присъстваха областния управител на Смолян, Захари Сираков, зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев, директори на институции от града и представители на библиотеките и читалищните библиотеки от различни населени места в област Смолян. Гостите бяха поздравени с изпълнение на детско-юношеския състав към ЦПЛР-ОДК – Смолян с хореограф Спас Стойнев.  

Директорът на Регионалната библиотека в Смолян, Милка Матева поздрави присъстващите с професионалния им празник. "11 май е един от най-светлите празници в българския календар, на който почитаме светите братя Кирил и Методий. Ден, който от 2006 г официално е приет да бъде професионален празник на библиотекарите и информационни специалисти в България. Той е празник и на всички любители на книгата, търсещи знания. Библиотекарите имат една от най-трудните, отговорни, но и благородни професии. Те държат в ръцете си ключа към познанието и те са тези, които напътства търсещите знание. Библиотекарите сме пазители на културното и книжовно наследство на родопските краеведи и изследователи, националното и световно книжовно богатство за идните поколения“, посочи Матева.

Тя отбеляза, че Регионална библиотека "Николай Вранчев“ заема достойно място в библиотечното пространство и непрекъснато разширява възможностите си за достъп до информация и комуникация. "Днес библиотеката е модерен културен, информационен и образователен център, който предоставя доста познания, печатни и дигитални информационни ресурси, достъп до култура, идеи, както и място за социални контакти. Институцията е място, където можеш да потънеш във времето и едновременно да бъдеш част от миналото настоящето и бъдещето. С организирането на редица културни и образователни програми библиотеката е пръв помощник на ученици студенти и подпомага образованите и ученето през целия живот. Участваме в национални, регионални и международни програми и проекти, в сферата на културните иновации. Нека заедно да продължаваме мисията на библиотеката – да събираме и съхраняваме писаното слово, носещо в себе си историята както на нашити предци, така и на нашите съвременници“, призова директорът на библиотеката в Смолян.

Захари Сираков заяви, че за него е чест като областен управител да представлява институцията, която е съорганизатор на конкурса за библиотека и библиотекар на годината. "Инициативата е не само ежегодна традиция, а е своеобразна признателност и оценка за вашите целогодишни усилия, в служба на писменото слово, чието съхранение и разпространение се е превърнало във ваша кауза. Библиотечното дело се развива и устоява на новите технологии, благодарение на всички вас, които непрекъснато работите за съхранението и модернизацията на тези вековни културни институти, имащи огромен принос за интелектуалното развитие на човечеството“, допълни Сираков и пожела на библиотечните специалисти здраве и с желание да робят за развитите он библиотечното дело в Родопите и България.

Зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев подчерта, че делото на библиотечните специалисти е много важно в тези времена, в които имаме нужда от просвещение и единение, за да се върнем към корена, но и да гледаме към Европа. Той изрази благодарност към Регионалната библиотеката в Смолян и всички останали в населените места за тяхната всеотдайност и професионализъм и им пожела да продължават да бъдат толкова активни. Захариев поднесе и поздравителни адреси от кмета на Смолян Николай Мелемов и председателя на Общински съвет – Смолян Димитър Кацаров.

Поздрав към библиотечните специалисти от областта поднесе и директорът на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, Валентина Василева.

На тържественото събитие, експертът от Областна администрация – Смолян, Румяна Караманолова обяви и победителите в конкурса "Библиотека на годината" и "Библиотекар на годината", който от 2023 година носи името на Йорданка Вълчева и традиционно се организира съвместно с Областна администрация – Смолян.

Заради многобройните номинации в двете категории, бяха връчени и две допълнителни гради. Грамота за цялостен принос в библиотечното дело бе връчена на библиотеката при Народно читалище "Просвета – 1908“ – Златоград. Библиотеката е подкрепена от много жители на града, образователни и обществени институции, доказала се е като място и притегателен културен и информационен център.  

Още една грамота за насърчаване на ранно детско четене бе връчена на Юлия Станкова от библиотеката при Народно читалище "Прогрес 1939“ - село Старцево, община Златоград. Тя доказва чрез своя професионализъм и внедряване на иновации, че библиотеката може да е желано място. Една от иновациите е за организиране на занимания с родители и деца 0 до 3 години.

С наградата "Библиотека на година“ бе удостоена библиотека "Димитър Македонски“ при Народно читалище "Кирил Маджаров – 1866“, квартал Устово в Смолян. Библиотеката разполага с над 40 200 библиотечни единици и 10 периодични издания, има 284 потребители, от които 124 деца под 14-годишна възраст. Работи целогодишно и ежедневно в нея се организират се витрини, изложби, празници, годишнини на писатели, конкурси за деца с различна тематика, лятно училище, творчески срещи с писатели, представяне на книги и др. През изминалата година са регистрирани 5475 посещения от читатели. Заетите книги са 926 на брой. Има 859 посещения на организирани събития. Чрез дарения на стойност 8724 лв. и закупена нова литература по проект е обновен и библиотечния фонд на библиотеката.

С наградата "Библиотекар на година“ бе удостоена – Сийка Хашева – секретар и библиотекар в библиотеката при Народно читалище "Христо Ботев“ – село Загражден, община Баните. Тя започва работа в библиотеката през 2015 г, спомага за реализиране на проекти по програма "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ за обогатяване на бил фонд и привличане на нови читатели провежда конкурси за деца с различна тематика и образователна цел, лятно училище с разнообразни дейности. В професионалните си изяви Кашева показва професионализъм, креативност и иновативност, спомага за развитие на библиотеката като културен център и желано място за литературни четения.

След обявяване на победителите в конкурса, бяха открити и две изложби - на старопечатни, редки и ценни издания от фонда на библиотеката и новата фотоизложба "Смолян – перлата на Родопите" на фотоклуб "Светлопис".