Събитието ще се състои днес  в 11:00 ч в Централно фоайе на Националния исторически музей.

Националният исторически музей е домакин на  изложба по повод 110-ата годишнина от Балканската война "Разказ за войната“, съобщиха от НИМ.

Балканската война е паметно събитие в Новата ни история, в което българският офицер и войник показват висок боен дух, патриотизъм и преданост към идеалите завещани от епохата на Възраждането за национално освобождение и обединение на всички българи. През 1912 г., само 34 години след Освобождението и 4 години след провъзгласяването си за царство, България е готова да осъществи с военни средства основната външнополитическа цел на всички родни патриоти, политици и общественици.

Заедно със съюзниците си от Балканите – Сърбия, Гърция и Черна Гора, българската армия се изправя срещу огромния човешки потенциал на владеещата все още територии на три континента Османска империя.

И в рамките на по-малко от година – от октомври 1912 до май 1913 г., след поредица от победи по бойните полета на Тракия, Родопите и Македония, целта е постигната. Всички земи на запад от линията Мидия-Енос са освободени.