Тримата кандидати за поста директор на Общински институт "Старинен Пловдив" са допуснати до втория етап на конкурса, който беше обявен от Община Пловдив през януари, научи "Фокус".

В надпреварата участват временно изпълняващият длъжността директор Елена Кантарева-Дечева, Виделина Гандева и Иван Цанов. На 6 април 2023 г. ще се състои защитата на представената от всеки от тях писмена концепция за дейността и развитието на ОИ "Старинен Пловдив" за период от 4 години и събеседването.

За пръв път конкурс за публична длъжност в Пловдив ще бъде общодостъпен и ще се стриймва. Идеята е на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и при съгласие на кандидатите, поради големия обществен интерес по темата и с оглед на спазване на принципите на прозрачност в работата на администрацията. Онлайн излъчването от малката конферентна зала на ДК "Борис Христов" ще започне в 11 часа.

Конкурсната комисия е с председател заместник-кметът Пламен Панов и членове Ванко Иванов, Галина Димитрова-Иванова и Димитрина Петкова. Те са назначени със заповед на кмета Здравко Димитров от 6 март.

Припомняме, че през последното десетилетие начело на ОИ "Старинен Пловдив" има временно изпълняващи длъжността директор, тъй като при предишни конкурси никой кандидат не успя да покрие изискванията. Критериите задължително се съгласуват с Министерство на културата. Съгласувателната процедура за сегашния конкурс продължи повече от половин година.