Подпорна стена под къща музей "Христо Г. Данов" в Стария град е компрометирана и трябва да се вземат мерки за укрепването й. Това се казва в становище на министъра на културата Кръстю Кръстев в отговор на въпрос на депутати от Пловдив, предава "Фокус".

За застрашената от рухване подпорна стена сигнализират народните представители Ангел Георгиев и Емил Янков. В резултат е извършена проверка на място и по документи от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство (РИОКН) в Южен централен район за планиране (ЮЦРП) - Пловдив при Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) в Министерство на културата (МК), съвместно с район "Централен - община Пловдив.

Подпорната стена не притежава статут на недвижима културна ценност. Тя е разположена в два съседни имота, единият от които общински, а другият - частен.  Компрометираната част се намира на територията на общинския имот, публична собственост, с начин на трайно ползване "за второстепенна улица". Зидът на къщата музей "Христо Г. Данов" е в много добро състояние и нищо не застрашава недвижамата културна ценност от увреждане или разрушаване, твърдят експертите. 

Подпорният зид е с променлива височина между 2 и 5 метра, изграден е от камък с хоросанова спойка. Поддържа земна маса, ниска растителност и високи дървета, разположени в близост до зида от вътрешната (югозападната) му страна. През годините са извършвани частични префугирания на зидарията, включително и с цимент.

Към момента на проверката състоянието на стената, принадлежаща общинския имот, е аварийно. Тротоарът е ограден с тънка предпазна лента, която обаче не спира пешеходците да преминават в опасна близост до него. Зидът е силно наклонен към улица "Митрополит Паисий“. По него се наблюдават сериозни диагонални пукнатини, измити фуги, по шапката му е прораствал бръшлян, дървесна и храстовидна растителност. Общинският имот попада в обхвата на АИР "Старинен Пловдив“. 

РИОКН в ЮЦРП - Пловдив при ГД ИОКН в Министерство на културата, съвместно с Район "Централен“ община Пловдив, изготви Указания за укрепване на компрометирания подпорен зид. В едноседмичен срок собственикът трябва да обезопаси компрометираната част от оградния зид към ул. "Митрополит Паисий“, поставяйки плътни преградни пана по целия периметър на тротоара и предупредителни надписи на български и английски език.

Следващата стъпка е да се изготви конструктивно обследване на компрометирания зид и на база на издаденото становище да изготви инвестиционен проект за укрепването му, който обаче трябва да се съгласува с МК. ГД ИОКН в Министерство на културата ще следи за изпълнението на дадените указания и ще предприеме адекватни последващи действия за укрепване на компрометирания участък от подпорната стена на ул. "Митрополит Паисий“, казва още министър Кръстю Кръстев.

В отговора се съобщава, че от създаването си ГД ИОКН в МК работи в тясно взаимодействие с община Пловдив и от 2010 година до сега са проведени многократни мониторингови програми за територията на АИР "Старинен Пловдив“. Вече е уточнена и програмата за 2023 г., която ще се проведе в началото на есента с участието на експерти от РИОКН в ЦРП-Пловдив, НИНКН, Общински институт "Старинен Пловдив“ и Общинската администрация. Тя ще включва мониторинг па цялото недвижимото културно наследство, археологията, състоянието на уличната инфраструктура, в т. ч. капдъръмена настилка, огради, подпорни стени, зелени площи и градския дизайн.