Започна официалното откриване на Къща "Павлити" или още Синята къща след нейната дългоочаканата реставрация. Събитието започна преди броени минути. На него присъстваха кметът Здравко Димитров, кметът на Район "Централен" Георги Стаменов, доц.д-р Елена Кантарева-Дечева – директор ОИ "Старинен Пловдив" и зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, предаде репортер на "Фокус".

Припомняме, че  консервационно-реставрационните дейности по къщата започнаха на 27 март тази година, но бяха завършени предсрочно, като се направи повече от планираното.

"Заедно с вас през март месец обявихме началото на реставрацията, като казахме, че тя ще бъде извършена за 294 дни и то само реставрацията на фасадата. За моя голяма радост и благодарение на добрите приходи на ОИ "Старинен Пловдив", екипа ни успя да завърши не само фасадната реставрация, а и фасадата на интериора на сградата", каза д-р Кантарева-Дечева.

Първоначалната стойност на проекта, заедно с обществената поръчка е бил 150 хил. лева, но впоследствие е стигнал 230 хил. лева заради решението да се оправи и интериора.

Освен къщата института успява да завърши още една обществена поръчка:

"Вече започнахме консервационно-реставрационни дейности и по фасадата на Данчова къща, която се намира в съседство, чиято реставрация вярваме ще довършим до края на тази година", разкри директорката.

"Редно е всички къщи в Стария град да изглеждат така. Не сме спряли да работим от началото на мандата. Голямата, Малката базилика, източната порта в момента се работи до Небет тепе, които ще бъдат завършени съвсем скоро. Археология има много в Пловдив. Бяхме си поставили да го направим като открит музей", каза Здравко Димитров.

Велизара Ангелова