Елена Кривошиева е художник-реставраторът, който ще възстановява външните стенописи на къща Павлити в Стария град. Преди 40 години е бил първият й досег със сградата, известна като Синята къща, предаде репортер на "Фокус".

През 1982 година къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г. е взето решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите. Специалисти от НИПК, сред които и Елена Кривошиева, са подготвили проект и възстановяват стенописите в стаята с медалионите по оригинала. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени. 

"Беше много вълнуващо да работя по тази къща. Декорацията й е впечатляваща. Това беше преди 40 години, вероятно и спомените са ми малко избледнели. Връщам се с удоволствие и бих я направила отново" - каза сега  Кривошиева. 

Художник-реставраторът обясни, че има особености при използването и нанасянето на боите:

"Синьото е много уязвим цвят и е много трудно ултрамаринът да се запази на 100%. Тук ултрамаринът е донякъде запазен, но е доста променен. Както виждате – оригиналът е интензивен, наситен. Ние ще направим всичко възможно да се покаже къщата в оригиналния й тон, оригиналното изписване". 

Къща Павлити е типична възрожденска къща. В пловдивските градски къщи се използва цвят ултрамарин, а в Копривщица например е характерно кобалтово синьо.

"Много е монументално. Тези колони, този вертикализъм издигат къщите в една много хубава височина. Създават впечатление, че къщата е по-висока. Горе този холкел е хубав. Много е нежно, леко е изписването и е впечатляващо. Такъв тип изписване е типично за възраждането" - разказа Кривошиева.

По думите й, подобно изписване е заимствано от Ориента и в днешна Турция има много градове като нашите, с възрожденски къщи.

Елена Кривошиева е сред най-добрите художник-реставратори у нас. Работила е по реставрацията на къщите "Стамболян" и "Клианти".