Започна дългоочакваният ремонт на строително-ремонтните и реставрационни дейности на една от най-емблематичните къщи в Стария Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

"Стартираме реставрацията на Къщата с ангелите или още позната като къщата на Невена Атанасова. Около 400 000 лева са средствата за ремонта, като проектът трябва да приключи до края на годината", посочи заместник-кметът по култура Пламен Панов. Вторият етап включва коригиране на фасадата на сградата, а третият етап - реставрация на археологията, тъй като част от крепостната стена минава през двора", допълни той.

През 2021 година къщата е предоставена от Община Пловдив на Регионален етнографски музей – Пловдив за безвъзмездно ползване. Тя се намира на ул. "Съборна № 20“ и е използвана за хостел. Проектът за промяна на предназначението е одобрен от НИНКН.

След проведена обществена поръчка предстои сградата да бъде преустроена във филиал на Етнографския музей.

"С тази сграда, която е на 4 етажа, решаваме проблема с фондохранилището, на етаж и половина ще има нова експозиция, ще има и музеен образователен център. Успяхме да изготвим проект и ще върнем стария вид на къщата." Това заяви Ангел Янков, директор на Регионалния етнографски музей.

Част от експозициите ще бъдат оживени с нови технологии, след като Община Пловдив спечели проект по Норвежката програма.

"В културата на Пловдив работим за намаляване на "задушаването" на пловдивските музеи във връзка с намаляването на експозиционните площи", сподели още Пламен Панов. Той посочи още че Археологическия и Природонаучния музей също трябва да разширят експозиционната си площ.