Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Йордан Цветанов на 41 г., и Веселин Вълчанов, на 50 г.

Йордан Цветанов е предаден на съда за това, че на 14.03.2023 г. в гр. Пловдив, като извършител в съучастие с Веселин Вълчанов, на 53 г., като помагач, е причинил на Антоанета Тодорова, на 53 г., средни телесни повреди, изразяващи се в обезобразяване на лицето – увреждания в областта на лицето, шията и гръдния кош, както и обезобразяване на други части от тялото – в областта на корема, долните и горни крайници.

Нараняванията са получени вследствие на местното /локално/ действие на вещество с корозивно действие /корозивна отрова/ и деянието е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалата. Престъплението е квалифицирано по чл.131 ал.1 т.5 вр. чл.129, ал.2 вр. с ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Веселин Вълчанов е предаден на съд за това, че на 14.03.2023 г. в гр. Пловдив, като помагач, умишлено е улеснил извършването на престъплението, чрез отстраняване на спънки и набавяне на средства, в съучастие с Йордан Цветанов, като извършител, да причини на Антоанета Тодорова горепосочените увреждания – престъпление по чл.131 ал.1 т.5 вр. чл.129, ал.2 вр. с ал.1 вр. чл.20, ал.4 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването e установено, че пострадалата Антоанета Тодорова се занимавала с гледане на кафе и карти и живеела на квартира в апартамент в ж. р. "Тракия“ в гр. Пловдив. Тя имала здравословни проблеми и била трудноподвижна. За нея се грижели асистенти.

Антоанета Тодорова не дължала на никого пари и не била получавала заплахи във връзка с извършваната гадателска дейност, с изключение на един случай, при който Веселин Вълчанов я посетил през есента на 2022 г.  Той й заявил, че "ще я потроши“, тъй като била в комбина с някакъв ходжа и вземала много пари. Впоследствие Веселин Вълчанов посетил пострадалата още няколко пъти.

Двамата обвиняеми живеели в гр. Враца, в един и същи квартал. Те се познавали от около 6-7 години. През месец март 2023 г. двамата взели общо решение да отидат до гр. Пловдив и да залеят със сярна киселина Антоанета Тодорова Мотивът за това тяхно решение бил неудовлетвореност във връзка с извършваната от пострадалата дейност срещу заплащане по гадаене на кафе и карти. 

Двамата направили уговорка помежду си и за разпределение на техните роли –  Йордан Цветанов да залее Антоанета Тодорова със сярна киселина, като дейността му да бъде подпомогната и умишлено улеснена от Веселин Вълчанов, чрез отстраняване на спънки и набавянето на средства.

В изпълнение на взетото решение, на 14.03.2023 г., двамата се придвижили от гр. Враца до гр. Пловдив с лекия автомобил на Веселин Вълчанов. Паркирали близо до жилището на пострадалата жена.

Веселин Вълчанов застанал в близост до сградата и наблюдавал за лица, които биха попречили на извършителя или биха разкрили извършването на деянието. Йордан Цветанов се качил в апартамента на Антоанета Тодорова и лиснал към нея сярна киселина.

Киселината попаднала в областта на лицето, шията, гръдния кош, корема, горните и долните крайници на жената. След това Йордан Цветанов напуснал апартамента, отишъл до паркирания автомобил на Веселин Вълчанови двамата се прибрали в гр. Враца.

Обвиняемите Йордан Цветанов и Веселин Вълчанов са с взета мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Предстои Районен съд - Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.