50-годишният Веселин Вълчанов от Враца, срещу когото е повдигнато обвинение за съучастие в заливането с киселина на гадателката Антоанета Тодорова в дома й в пловдивския жр "Тракия", остава в ареста. Мъжът поиска да бъде променена мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, но съдът не уважи искането, предаде репортер на "Фокус".

Веселин Вълчанов и съгражданинът му Йордан Цветанов са привлечени като обвиняеми в причиняване на средна телесна повреда от трета степен, изразяваща се в химическо изгаряне от киселина по лицето, шията и врата в ляво, гръден кош, корем, двата горни крайника и десен долен крайник на Тодорова. 

Двамата пътували от Враца до Пловдив с автомобила на Вълчанов. Той е шофирал и не знаел намеренията на Цветанов. Стигнали до блока на Тодорова, Вълчанов останал в колата, а Цветанов отишъл в дома й и лиснал в лицето й сярна киселина. Когато се върнал отпътували обратно за Враца.

Деянието е извършено на 14 март 2023 г., мъжете са арестувани три дни по-късно, а на 20 март районният съдия Васил Тасев определи мярка "задържане под стража" за Цветанов и "парична гаранция" в размер на 1500 лева за Вълчанов. След това обаче съдебен състав от Окръжния съд измени мярката на Вълчанов  също в "задържане под стража". 

Днес адвокатката на Вълчанов изтъкна в съдебната зала, че подзащитният й е обвинен като помагач. Не може да се твърди, че е знаел, че другият обвиняем ще извърши престъпление, а съгласно закона, отговорността за престъпно деяние е лична. Припомни, че има прокурорско постановление, с което му е забранено да напуска пределите на страната.

Представителят на държавното обвинение посочи, че има доказателства за връзките на обвиняемия с криминални контингент, който му е правел поръчки и той се е съгласявал с тях. Освен това е имал контакти със свидетели по делото, като е опитвал да ги склони да променят показанията си. 

Самият Веселин Вълчанов заяви, че няма нищо общо с престъплението, в което го обвиняват. В крайна сметка съдия Тасев потвърди мярката "задържане под стража", която може да се обжалва пред по-горната инстанция.