Ако оставите домашно животно без надзор на улицата на територията на община Доспат, санкцията е от 200 до 1000 лв. Това се посочва в заповед на кмета на общината инж. Елин Радев.

На основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА във връзка с чл. 7, ал.11 от Наредбата за условията и реда за отглеждане на селско стопански животни и птици на територията на Община Доспат и във връзка с недопускане на пътно транспортни произшествия по републиканската и общинска мрежа, кметът забранява на собствениците на домашни животни, които се отглеждат в рамките на населените места и извън тях, (крави, коне, овце, кози и др.) да се оставят без надзор, както и свободното им придвижване (без придружител) по централните улици на населените места в Община Доспат и републиканската пътна мрежа.

Собствениците на животни се задължават да придружават животните до напускане на населеното място или до мястото на водопой, както и прибирането им.

При неизпълнение на настоящата Заповед на собственици на домашни животни, да се съставят актове за административни нарушения, съгласно чл. 15 от Наредба за условието и реда за отглеждане на селско стопански животни и птици на територията на Община Доспат. Глобата е в размер от 200 до 1000 лв., се посочва още в заповедта на кмета Радев.