Първи случай на марсилска треска регистрираха здравните власти във Велико Търново. От Регионалната здравна инспекция уточняват за "Фокус“, че заразеният пациент е установен в периода 15-21 май и живее в Горнооряховска община.

Специалистите припомнят, че марсилската треска е второто най-разпространено, след лаймската болест, заболяване, предавано чрез кърлежи. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюктивата и при размачкването му с пръсти. На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3 - 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялата тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада до 3 - 4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. Лечението се прави с антибиотичен курс.

Случаите на марсилска треска, както и другите заболявания, които се разпростряняват чрез ухапвания от инсекти зачестяват през последните години. За да се предпазим здравните специалисти съветват да не посещаваме райони с гъста растителност и висока влажност, да носим подходящо /затворено/ облекло и да ползваме репеленти.

През седмицата 15-21 май на територията на Великотърновска област са регистрирани още 48 заразени с варицела /процентът остава доста висок/, четири случая на ентероколити, 12 пациенти с остри респираторни заболявания, 14 заразени със скарлатика и един случай на вирусен хепатит. Заболелите от COVID-19 са общи 21 за целия регион.

Луиза ТРАНЧЕВА