Наклонени скулптури в едни от най-големите и посещавани търновски паркове притесняват хората от града. За проблема сигнализира читател на "Фокус“. Наш екип отиде на място – в парк "Дружба“, за да провери и с очите си се увери, че монументите са на криво.

Част от хората, които срещнахме ни казаха, че проблемът датира от над 40 години. До инциденти за щастие не се е стигало, но никой не може да гарантира, че това ще остане така и в бъдеще.

"Разбира се, че са опасни. То се вижда, не е необходимо да си специалист, за да го разбереш. Ние живеем в съседните блокове от 71-а година и скулптурите са наклонени от тогава“, казва търновец, който почива на пейка в парка.

"Проблемът изглежда сериозен и мисля, че трябва да му се обърне внимание“, допълва го друг.

От Община Велико Търново заявиха, че са на ясно с проблема. Допълниха и, че той датира от години, но увериха и, че наклонените скулптури не са опасни.

"Мисля, че още доста години могат да издържат. Но, въпреки всичко, ние, разбира се, се грижим за нашите паметници. Община Велико Търново се грижи за общо 556 паметника. Някои от тях са наистина в лошо състояние и се нуждаят от пряка намеса доста по-скоро, но няма да изпуснем от вниманието си и тази скулптура. Както вече знаете, говорим го от половин година, вече имаме Регистър на паметниците, в който е отбелязано тяхното състояние, първо и след това степента на опасност. Прави се определен приоритет на 4 степени и тези от 1-ва степен се обгрижват с предимство. Скулптурата, за която говорим не е опасна“, уверява зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев.

Местната администрация пое ангажимент скулптурата да бъде изправена до края на лятото.