Трайно увеличение на случаите на кърлежи, както при хората, така и при животните се забелязва у нас в последните години. Това потвърждават както ветеринари, така и хуманните лекари, предаде кореспондент на "Фокус“. Ветеринарят д-р Галин Гунчев обяснява тенденцията с глобалното повишение на температурите и цялостната промяна на климата не само в България, но и по света.

"Кърлежите вече не са само летен проблем, а по-скоро стават целогодишен. Важно е стопаните на домашни любимци да използват такива препарати, които имат и репелентно действие, което означава отблъскващо. На пазара има достатъчно голям брой подобни медикаменти и колкото по-регулярно, и често се използват те, толкова се намалява рискът от кърлежи“, пояснява още д-р Гунчев.

Той съветва и ако попаднем на кърлеж – било то на човек или животно, да не се опитваме да го махаме сами, а да поръсим лекар, който да го извади правилно – без да го къса.

"Също така е важно кърлежът да не престоява повече от 24 часа на любимеца или човека, защото след това започва предаването на кърлежо-преносимите заболявания, които в последните години също бележат бум. Тези болести са много опасни. Това са анаплазма, ерлихиоза, лаймска болест. Те зачестяват както при животните, така и при хората. Това са болести, които причиняват сериозни здравословни проблеми“, предупреждава още ветеринарят.

Да прегледаме и себе си, и домашните си любимци винаги след разходка, съветват още лекарите.

Луиза ТРАНЧЕВА